Ongedocumenteerd migrant in Amsterdam, nou én?

 

Wethouder Rutger Groot-Wassink (Sociale Zaken / Vluchtelingen en Ongedocumenteerden) maakt zijn borst nat voor het uitvoeren van zijn 24-uurs opvang voor 500 vluchtelingen in procedure. Dat terwijl er 45 jonge mannen uit voornamelijk Eritrea op de stoep staan, dankzij het dicht gaan van de Amsterdamse winteropvang. 

Gemeente Amsterdam weigert ruimte te crëeren: “De sleutel zit letterlijk in de achterzak van wethouder Meliani.” - Don Ceder. Vangnet Code Rood wordt ingeschakeld om het op te lossen en zo heeft de groep voor tien dagen op tien verschillende kerken overnacht. Dat heeft voor media-aandacht gezorgdt.

Groot-Wassink ontmoet veel weerstand vanuit de stadsdelen over zijn 24-uurs opvang tijdens de buurtconsultaties. Men is niet overtuigd van zijn voorgestelde "humanitaire oplossing". Al meer dan een jaar belooft Gemeente Amsterdam "rust en ruimte" aan statusloze mensen met een "toekomstperspectief".

Hoe mooi de barmhartigheid van Amsterdam kan zijn blijkt uit de criteria voor wie in aanmerking komt voor anderhalf jaar lang onderdak in de 24-uurs opvang met zakgeld en begeleiding. De voorwaarden zijn volkomen onduidelijk. Is jouw land van herkomst "veilig"? Ben je wel “gay genoeg”?

Dit onderwerp gaat natuurlijk niet alleen over Amsterdam. In de Tweede Kamer in Den Haag, pleit voormalig staatssecretaris Mark Harbers dat de IND (Immigratie- en naturalisatiedienst) de groeiende stapel aanvragen heus wel aankan. En de detentiecentra in Libiē krijgen van Harbers een "vijfje” en daarom is er volgens hem weinig aanleiding tot het creëren van veiligheid voor duizenden vluchtelingen die buiten de boot zijn gevallen.

In de aanloop van national feestdag Koningsdag, werd een demonstratie gehouden op de Dam: “Laat de Vluchtelingen Niet Verdrinken” (21 april). Dit was een verhelderend moment in het maken van dit verhaal. Steun vluchteling initatieven want geen mens is illegaal!

Gepubliceerd in Het Parool 27 april 2019 (Koningsdag). Klik HIER om de afbeelding te bekijken.

arrow