Minder dan 1% van transgender personen heeft spijt van hun transitie, dus waar hebben we het eigelijk over?

 

Minder dan 1% van de transgender personen heeft spijt van hun transitie, en toch duurt het heel lang voor dat anderen daar overtuigdt van zijn. Aanmeldingen voor een transitie bij het Amsterdam UMC – voorheen VUmc, zijn ruim vervijfvoudigd. In 2017 ging het van 150 aanmelding naar 750, waardoor er tegenwoordig wachttijd is van ruim twee jaar voor een eerste bezoek aan de genderpoli.

Sinds de diagnose genderdysforie uit het hoofdstuk psychische ziekten van de ICD-11 (International Classification of Diseases, WHO) is gehaald is er volgens PRIDE-ambassadeur Dinah Bons geen aanleiding meer om mensen zo lang te laten wachten. Liever ziet zij dat mensen via 'informed consent' zorg krijgen, bijvoorbeeld via de kliniek dóór, met, en vóór transpersonen: Trans Led Clinic te Amsterdam.

Trans Led Clinic is maar een keer per maand open en helpt ongeveer 50 mensen op één dag. Arts Adrie van Diemen heeft alles in huis om iedereen sneller te helpen aan advies, en kan de zogenoemde deskundigen verklaring opstellen. Die is nu nog nodig om je geslacht op officiële documenten aan te passen. Dit zijn fundamentele stappen voor mensen die zonder hulp depressief raken en/of suïcidale gedachten hebben vanwege de discriminatie die zij dagelijks ervaren.

In Den Haag is een debat over de evaluatie van de Transgenderwet gehouden, waar minister Dekker (rechtsbescherming) hamert op het belang van geschiedenis en daarom heel zorgvuldig wil omgaan met burgers die hun geslachtsregistratie willen wijzigen in de Basis Registratie Personen (BRP). De minister vindt dat jongeren onder de 16 jaar langs de rechter moeten. Dat hij daarmee het recht op zelfbeschikking onderuit haalt deert hem niet. Groenlinks en D66 zitten er bovenop, maar uiteindelijk wordt voor de zoveelste keer door cisgender personen besloten over wat goed is voor transgender mensen. Niks over hen, zonder hen!

Gepubliceerd in Het Parool 27 juli 2019 (Opening weekend PRIDE). Klik HIER om de afbeelding te bekijken.

arrow