'Het Parool' schrijft over Matches' uitbundige plannen als Stadstekenaar van Amsterdam.

Feminisme, seksualiteit en macht

Interview © Maarten Moll

Maia Matches is de zesde Stadstekenaar van Amsterdam. Ze volgt Joanna Quispel op. Maia Matches was een van de tekenaars van de graphic novel De kraker, de agent, de jurist en de stad (2014). Zij gaf het perspectief van de kraker vorm. Daarnaast gaf ze tussen 2012 en 2016 drie stripkranten uit, over Amsterdam-Oost, -Oud-West en -Noord. Vorig jaar publiceerde ze in eigen beheer het stripboek Bitch Knows Best.

Volgens het rapport van de Commissie voor de Tekeningen van het Stadsarchief ontbrak tot nu toe de 'toegankelijke, leesbare taal van de striptekenaar' in de manier waarop naar de stad gekeken wordt. 'Maia Matches heeft haar sporen verdiend in de underground comix, produceerde talloze flyers, zines en posters en initieerde miniwebsites.

Vanuit een stevig engagement met onderwerpen als feminisme, seksualiteit en macht verdiept ze zich, maakt uitvoerige schetsen en zet die om in striptekeningen en verhalen. Ze nodigt doorgaans mensen uit om met haar in gesprek te gaan om zo de ontwikkeling van de inhoud van haar verhalen te voeden en het publiek actief te betrekken.'

Lees het hele interview in Het Parool

arrow