Een bekend tafereel binnen de Wallen: massatoerisme gemengd met “kwetsbare vrouwen in etalages”. Iedere Amsterdammer heeft er een mening over maar wie heeft het laatste woord?
Wanneer het Amsterdam Museum aankondigt een expositie te openen begin november van een kunstenaar die principieel tegen sekswerk is – gaan er alarmbellen af. Burgemeester Halsema heeft in de zomer van 2019 de toekomst van de Wallen al ter discussie gesteld, met een nadruk op het verminderen van “massatoerisme” en “kwetsbare vrouwen in etalages”. De expositie van Jimini Hegnitt bevestigt het algemene idee dat sekswerkers slachtoffers zijn. Het Prostitutie Informatie Centrum (PIC) begint een boycot-actie, maar de schade is gedaan: “Nr.1 Tourist Attraction” blijft open voor de geplande vier maanden.
Ondertussen speelt er een nog veel grimmiger politieke ontwikkeling: de Wet regulering sekswerk (Wrs). Dit ontmoedigingsbeleid verplicht sekswerkers om een vergunning te hebben. Dat houdt in dat zij geregistreerd staan bij de overheid, met de kans dat zij vervolgens geweigerd worden voor een vergunning en/of dat hun klanten, boekhouders of chauffeurs één jaar cel krijgen. De Wrs is voor veel politieke partijen en Christelijke “uitstap”- organisaties een uitgelezen kans om sekswerk te verbieden.
De buurtbewoners op de Wallen (die ook een mening hebben!) blijken genoeg te hebben van de overlast van massatoerisme en laten dat weten door een verkleedpartij te houden in het Stadhuis. Uitgedost in kleurrijke pruiken, piemelhoeden en hippiebrillen protesteer ze met chique protestborden met daarop teksten als “Bewoners op één”.
Achter de ramen wordt Red Light United opgericht. Via sociale media kunnen zo'n 110 raamwerkers hun stem laten horen. Zij eisen o.a. een verbod op het maken van foto's van de sekswerkers en meer handhaving in het Wallengebeid. Halsema geeft aan geen mening over de kwestie te hebben. Terecht, want hoe kan de burgemeester een mening vormen over sekwerk zonder serieus in gesprek te gaan met sekswerkers?
Gepubliceerd in Het Parool 30 november 2019. Klik HIER om de afbeelding te bekijken.
Onderstaand tekening gemaakt voor het Amsterdam Museum, gepubliceerd met een vergelijkbare tekst op hun blog.