NRC schrijft over het project Algemene Beschouwingen, de beste verkiezingsposters sinds een hele lange tijd...

NRC © Tristan Theirlynck

De posters van politieke partijen op billboards, plakpalen en bushokjes zijn vaste prik bij de verkiezingsstrijd. Maar, zag grafisch ontwerper Casper Herselman, na 173 jaar Nederlandse democratie worden de traditionele posterdesigns wel erg voorspelbaar. 

Herselman: „Ze zien er allemaal hetzelfde uit. Een fotootje van de lijsttrekker, een logootje, en als je geluk hebt een oneliner, meestal zonder inhoud – iederéén is voor een betere toekomst. Ik had graag bij het posterontwerp van D66 gezeten, want het lijkt wel of ze een homeopathisch geneesmiddel aankondigen, met al dat groen en zonlicht. Een campagneposter moet over de inhoud gaan.” 

Daarom richtte hij, samen met Stichting Antishit en de Nieuwe Bossche School, Algemene Beschouwingen op – een platform waar designers worden uitgedaagd alternatieve verkiezingsposters te maken.

Ontwerp van Maia Matches

Ruim 210 ontwerpers deden mee. Opvallend is dat de meeste ingezonden affiches niet pleiten voor één partij, maar voor een boodschap. Zo wordt er veel opgeroepen tot een stem op een vrouw. 

Of, zoals de poster van striptekenaar Maia Matches het uitdraagt: Hé trut, Stem op een wijf! Matches: „De borsten doen al het werk. De vrouw op de poster is mijn alter ego Bitch, die in mijn strips opduikt om mannen bewuster te maken van hun slechte daden door geweld en seks te gebruiken.”

Lees het artikel hier.
arrow